lördag 30 juni 2012

Hamburgers

Idag gjorde vi jättegoda hamburgare, ett recpet som vi har gjort några gånger tidigare. Det blir jättesmarrigt. Till hade vi mangosallad och skivad potatis i ugn.

Antal portioner: 4              
Hamburgare
800g köttfärs
1-2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 msk vispgrädde
2 tsk dijonsenap
0.5 tsk tabasco
flingsalt
svartpeppar,
olivolja, till stekning
cheddarost, gärna amerikansk färdigskivad för burgare
4 hamburgerbröd, stora med sesamfrön eller vallmofrön
4 msk majonnäs
salladsblad, stora, gärna krispsallad
2 bifftomater
1 rödlök

Blanda färsen med riven vitlök, äggulor, vispgrädde, dijonsenap, tabasco, salt och svartpeppar.

Forma färsen till 4 burgare och stek/grilla dem i en het stekpanna/grillpanna i cirka 3 minuter på varje sida. (Dom blir rätt stora så man kan göra flera mindre om man önskar) Stek dem färdigt i ugnen i cirka 7–8 minuter för rosa/medium. Lägg en skiva ost ovanpå varje hamburgare låt burgarna vila lite på en tallrik medan du grillar/steker bröden.
Ringla lite olivolja på snittytorna på hamburgerbröden och salta med flingsalt innan du grillar/steker dem. Bred lite majonäs på bottenbrödet och lägg ett salladsblad ovanpå. Lägg på burgaren, skivad tomat och rödlök och bröd.

Mangosallad
1 mango, stor, mogen
2 avokado
0.5-1 mild jalepeno chili (eller spansk peppar)
1 lime, saft
2 tsk honung
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Skala och skär mangon och avokadon i tärningar.
Smaksätt med hackad chili, limesaft, honung, olivolja, flingsalt och svartpeppar.


Originalreceptet kommer från Recept.nu

                   
 

Ännu en dag på gymmet

Min plan var att ta en pw innan frukost men när jag vaknade vid 8-tiden så regnade och blåste det och såg inte så lockande ut. Istället åt jag en lång lördagsfrukost, vilade en stund och promenerade sen till gymmet för ett styrkepass även idag. Jag tog i lite mer idag och det kändes bra, håll tummarna för att min onda bacill håller på att ta farväl för gott... Jag körde rygg, bröst, bic och tric, det blev ett ganska långt pass, skönt med helg när man inte har någon tid att passa.

Innan jag bestämde mig för att gå till gymmet funderade jag en stund på om jag skulle köra ett yogapass hemma. Har inte yogat sen kursen slutade för terminen för ca två veckor sen. Men jag måste erkänna att jag inte är så bra på hemmaträning, dels har jag svårt att få det att bli av och så har jag en känsla av att det inte räknas om jag tränar hemma, knäppt jag vet!

Crossfit

Jag har länge velat testa Crossfit, jag och en kompis har varit på väg några gånger till Crossfit Nordic som har gratis prova på pass på söndagar, men annat har kommit ivägen så det har inte blivit av.
Idag hittade jag ett deal på groupon, ett klippkort á 5 gånger på Crossfit Södermalm för 219 kronor. Jag slog till direkt. Ska bli kul att äntligen testa. Om jag inte gillar det efter första gången gör det inte så mycket eftersom det var så billigt.

Bor du i Stockholm och är också sugen att testa, gå in på länken nedan och köp.

http://www.groupon.se/deals/stockholm/CrossFit-S-dermalm/7539680

fredag 29 juni 2012

Tillbaka på gymmet

Det verkar som jag har åkt på en riktig envis förkylning. Ena dagen känner jag mig lite bättre för att nästa känna mig sämre igen. Riktigt trist. Trots detta bestämde jag mig för att gå och träna imorse. Tänkte att antingen tränar jag ut den onda bacillen eller så blir det värre, orkar inte vila mera nu. Körde ett styrkepass för ben/rumpa och axlar på ett ganska folktomt SATS. Det gick bra! Tog inte i till max men inte heller jättelätt, någonstans mittemellan. Skönt var det ialla fall!



Hoppas på en solig helg så att vi kan ta en premiärtur (för i år) med båten. Har ju inte varit något båtväder ännu... Längtar ut i skärgården, det är avkoppling till max (nästan lika skönt som att åka till Pite).

torsdag 28 juni 2012

Dagens lunch

Jag hade ingen matlåda med mig idag så jag gick till Munkbrohallen som ligger i Gamla Stan vid T-banenedången. Där har de en salladsbuffé som är väldigt fräsch. Till skillnad från exempelvis ica's buffé så plockar man inte själv utan man får säga/peka vad man vill ha, till personalen. Känns betydligt mer hygiensikt när inte kreti och pleti har petat runt bland maten.

Jag valde bovete, morrötter, sparris, rödbetor, små mozarellaostar, soltorkade tomater, rödlök och lax. Det var gott!

Blev tyvärr ingen bild så jag lånade en från deras hemsida.


onsdag 27 juni 2012

Moves Like Jagger

 Mick Jagger yogar (skulderstående)

Solsken

Härligt med sol idag! Tyvärr ingen träning för mig idag heller, min tanke i början på veckan var att jag skulle kunna gå till gymmet idag och köra ett pass men jag kände igår att det inte var aktuellt. Jag vill inte bli sämre eftersom jag nu tvingats vila från träning först en vecka och nu en vecka till. Däremot känner jag mig lite bättre för varje dag och hostar aningens mindre idag så förhoppningsvis går det åt rätt håll. Tog cykeln till jobbet idag, kändes i uppförsbacken att kroppen inte är helt frisk.
Den nya planen är att starta träningen på fredag med ett styrkepass.


Jag är så nöjd med min nya cykelkorg. I flera år har jag varit utan och jag vet inte hur många gånger jag har tvingats stanna och cykla bakåt då min träningsväska ramlat av pakethållaren. Köpte en cykelkorg som sitter fast, perfekt.

tisdag 26 juni 2012

Uppdatering

Inte mycket nytt på sjukfronten, känner mig pigg i kroppen men jag är fortfarande snuvig och hostar mer än någonsin så jag vågar inte träna ännu. Däremot promenerade jag till jobbet idag, det tar bara ca 25 minuter men var skönt att röra på sig lite ialla fall.



måndag 25 juni 2012

Styrketräningens fördelar

Om jag endast fick träna styrke eller konditionsträning i resten av mitt liv skulle jag utan tveka välja styrketräning. Detta trots att jag älskar känslan efter ett svettigt löparpass eller ett grymt aerobicpass.

Här är några av fördelarna med styrketräning:

- Du får bättre hållning och minskar skaderisken vid vardagsaktiviteter
- Det förhindrar en viss del av förlusten av muskelmassa som sker när du blir äldre
- Hjälper till att motverka benskörhet och är bra för leder
- Ju mer muskler du har på kroppen desto mer fett förbränner du (positivt om man vill gå ner i vikt)
- Ämnesomsättningen blir bättre
- Intensiva träningspass ökar även metabolismen flera timmar efter passet vilket också bränner fett
- Du får bättre muskelstyrka och en fastare kropp
- Uthålligheten blir bättre och skelettet blir förstärkt
- Syreupptagningsförmågan ökar
- Hjälper till att minska blodtrycket
- Kan hjälpa till att motverka oro, ångest och depressioner eftersom intensiv träning ökar nivån av dopamin, serotonin och noradrenaline

Nu slipper jag ju som tur är välja och kan träna både styrketräning och konditionsträning. Konditionsträningen har ju även den massa fördelar och en mix av båda är att rekommendera för optimal hälsa.



Måndagspepp






söndag 24 juni 2012

Träningsstopp

Har inte kunnat träna sen i torsdags eftersom jag blivit sjuk IGEN! Trist som bara den. I torsdags kväll när jag kom hem från jobbet kände jag mig jättehängig och hade ont i halsen. Det var ju bara 3 veckor sen jag var sjuk.... Jag är ialla fall inte lika dålig som sist, så det är ju lite positivt. Känns lite bättre idag men jag hostar och snörvlar fortfarande lite... Jag som tyckte att jag väntade så länge innan jag började att träna. Kanske hade mer skit som skulle ut ur kroppen....
Hoppas på att kunna träna igen om nån dag, tills dess är det bara försöka att gilla läget.



lördag 23 juni 2012

Midsommar

Hoppas att alla hade en riktig mysig midsommar. Vi firade med R's kompisar, syskon och kusiner. Jättetrevlig dag/kväll som inleddes med sill-lunch inklusive snapsvisor (dock ingen snaps för min del) för att sedan fortsätta med femkamp, grillning på kvällen och sedan en tipspromenad.

Vi hade knytis och jag stod för potatissallad, jag gjorde en potatissallad från min nya bok Matiga Sallader. Den blev riktigt god.


Gjorde även en röra med chévre och kesella som jag hittade i boken och som också den blev vädligt uppskattad.


Och så gjorde jag en somrig sallad med jordgubbar


R gick in till 100% i stövelkastningen och gjorde värsta yogaställningen (ofrivilligt) : )


Andra gick in till 100% med midsommarklädsel


Här kommer recepteten

Potatissallad
4 portioner:
2 äggulor
1 tsk pressad citron
2 tsk dijonsenap
1 dl hackad dill
1½ dl rapsolja
2 msk vatten
1 kg kokt kall färskpotatis
flingsalt
vitpeppar
1 liten hackad rödlök
3 msk hackad gräslök

Mixa äggulor, citronsaft, senap och dill med mixerstav. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och smaka av med salt och peppar. Skär potatisen i mindre bitar och vänd försiktigt ner den i såsen. Lägg upp potatisen och strö över rödlök och gräslök.

Chévre créme
ca 4 dl:
200 g chévreost
250 g kesella
½ dl hackade soltorkade tomater i marinad
½ dl hackade svarta oliver
1 msk hackad kapris
½ kruka basilika
flingsalt
nymald peppar

1. Kantskär osten och mixa den tillsammans med kesella till en slät kräm
2. Blanda i tomater, oliver, kapris och basilika. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 20 juni 2012

Gårdagens träning

Vad härligt det var att springa igår, det var ju nån vecka sen sist! Det blev en runda på lite drygt 6 kilometer. Tiden behöver vi inte prata om. ; ) Det har, som tidigare nämts, aldrig varit lätt för mig att springa. Visst går det lättare vissa dagar beroende på dagsform osv. men det är aldrig så att jag är helt oberörd och flyger fram i spåret. Jag brukar köra intervallträning för att förbättra mina resultat, det tråkiga är att när man kommit igång och känner att det går framåt så kommer ibland nåt ivägen som gör att man tvingas vila. Som nu när jag blev sjuk. Man tappar så fort kondisen, sen är det lite lättare att komma tillbaka eftersom man har grunden men det är ändå trist med ofrivilliga träningsuppehåll.


Efteråt gjorde jag lite magövningar i gräset innan jag knatade hem.

Onsdag

Godmorgon på er!

Vilken härligt morgon, solen skiner för fullt, det är man ju inte bortskämd med på sistone. Gymmade imorse; rygg, bröst och armar. Lika skönt som vanligt att börja morgonen med träning. Jag var lite seg i kroppen idag men jag tycker ändå att jag gjorde mitt bästa efter dagens förutsättningar. Jag brukar alltid köra lite mage efter varje pass men hoppade det idag och prioriterade några minuter i bastun istället. SATS medborgarplatsen öppnar inte förrän 06.30, kan tycka att det är lite sent. Flera andra SATS center öppnar 06.00, många börjar ju arbeta klockan 8.00.


tisdag 19 juni 2012

Springtime

Ska ta friskvård idag så jag kommer att cykla hemåt redan klockan tre för att sedan bege mig ut på en löparrunda i ett soligt Stockholm. Ska bli riktigt härligt! Har inte sprungit något sen jag var sjuk, förra veckan blev det endast styrketräning och en massa yoga.


Tränar ni något idag?

Tisdagsinspiration




måndag 18 juni 2012

Ny vecka

som jag inledde med en timmes pw innan frukost. Sedan intog jag en ljuvlig frukost i form av kesella som jag blandat med proteinpulver (jordgubb och vit choklad). Till det hade färska jordgubbar samt Paulun's musli med kokos hasselnötter och jordgubb. Perfekt start på veckan!


söndag 17 juni 2012

Proteinbars

Idag gjorde jag proteinbars som jag hittat på PT-Fias blogg. Lätt att göra och gott att ha som mellis.

3 st äggvitor
½ banan
½ dl solroskärnor
½ dl linfrö
1 dl cashewnötter
½ dl sesamfrön
1 ½ dl fiberhavregryn
2-3 msk kakao
1 dl proteinpulver efter smak

Hacka nötterna, mosa bananen, blanda ihop allt och smeta ut allt på en plåt med bakplåtspapper, alt. gör färdiga bars direkt.
175 grader 20-25 min.
Förvara i frysen för längre hållbarhet




Hälften av barsen doppade jag i 85%-ig choklad.

Boktips

Igår hämtade jag ut lite böcker som jag hade beställt. Det är ju så kul med böcker.


Ena boken är en kokbok som heter matiga sallader. Jättefin bok med massa härliga recept.




Den andra är Spirit Junkie som jag tidigare har skrivit om.


Jag beställde även en bok som en kompis har tipsat mig om. Den handlar om hormonella rubbningar såsom bla. PMS och är skriven av Mia Lundin. Mia har specialistutbildning inom gynekologi och obsterik och har behandlat mer än 4000 kvinnor med hormonella besvär. Jag har bara läst några sidor men har svårt att slita mig. Hon beskriver exakt det jag känner. Kvinnor som kommer till henne har redan träffat alla slags specialister från gynekologer, till urologer, från neurologer till psykiatriker. Provat allt från p-piller till antidepressiva och medicin mot bipolaritet men inget av detta har fått dem att återfinna sitt gamla jag.
Trots att jag just börjat läsa boken så känner jag hopp!



fredag 15 juni 2012

Svarta lådan

Igår när jag var och färgade frans + bryn så passade jag på att smita in på Balance och köpa med mig en lunch till idag. De säljer nämligen svarta lådan där och tänkte att det kan vara kul att testa eftersom jag ändå behövde lunch till idag. Jag valde halstrad laxbiff med gräslökssås och fullkornsris. Måste säga att det inte såg speciellt roligt ut. Hur smakade det då? Jo, betydligt bättre än det såg ut. Grönsakerna var inte de roligaste men laxen och såsen var jättegott. Ett plus också för den stora laxbiffen. Ibland när man köper mat ute tycker jag att det är lite snålt med proteinkällan. 79 riksdaler betalade jag för lunchen.



Idag är en bra dag!

Det är fredag, jag yogade imorse, solen skiner, Sverige-England ikväll och finaste R fyller år!

Min träningsvärk från i onsdags blev som väntat värre igår kväll och för att inte tala om imorse. Ajajaj, det är inte utan lite problem att sätta mig ner... Var på yoga 6.30 imorse, en ledd primary. Ont gjorde det i vissa ställningar men nu efteråt känns det aningens bättre i benen. Däremot har jag nu även grym träningsvärk i bröst och armar sen gårdagens styrkepass. : )


Efter jobbet ska jag hem och fira bästaste pojkvännen. Har beställt smörgåstårta eftersom R verkligen älskar det. Tycker själv att det kan vara gott eftersom det är så sällan jag äter det. Däremot vill jag helst ha räkor och lax på min tårta men eftersom R inte gillar räkor och det är hans födelsedag så beställde jag en med skinka och leverpastej istället, vore ju lite taskigt annars ; ). Jag har inte hunnit bakat något så jag köper nog en bakelse till R också, men det kan jag hoppa själv, är inte så förtjust i tårtor och bakelser.

Efter tårtätning, champangeskålning och presentöppning så hejar vi på Sverige!

Fredagspepp







torsdag 14 juni 2012

Sista dagen

Kom just att tänka på att idag är sista dagen på min tillstramningsperiod. Veckorna bara flyger iväg. Jag började den 8 maj så lite mer än 5 veckor har jag hållt mig från onyttigheter såsom godis och liknande. Nu är det ju inte så att jag äter jättemycket av den varan i vanliga fall heller, fast det händer då och då.

Jag brukar vara kass på att berömma mig själv eller ta åt mig av komplimanger men jag jobbar på det och klappar därför mig själv på axeln och säger "Bra jobbat Marie!" : ) Har inte tänkt ut någon speciell belöning men idag ska jag färga bryn och fransar och på måndag blir det klippning och slingning så jag kanske kan se det som en belöning. : )Ska bli skönt, känner mig rätt så dassig och glåmig just nu.....


Överkropp

Oh my - vilken träningsvärk jag har i rumpan idag! Härligt! : ) Började känna av den redan igår kväll..
Men det hindrade inte att jag gick till gymmet imorse igen eftersom jag skulle köra överkropp idag. Blev rygg, bröst och armar som fick sig en rejäl genomkörare. Känns så skönt att vara tillbaka på banan igen efter två veckors träningsuppehåll. Tänk vad härligt det är med träning och vad bra man mår av att träna! Mer träning åt folket! ; )