fredag 19 oktober 2012

As it is tar semester

Så, då var det dags att bege sig till arlanda för att flyga till varmare breddgrader och en efterlängtad semester. Hade ju bara två veckor i somras eftersom jag sparade 3 veckor till denna semester.

Tog en powerwalk tidigare imorse, skönt att röra på sig inför en lång flygresa. Nästa gång jag tränar blir det i ett lite varmare klimat. : )

Denna semester är välbehövlig och jag ser fram emot att bara slappa, njuta av god mat, kanske dricka nån drink, bada, sola, läsa massor av böcker, umgås med mina nära och kära och så klart träna en del.
Som jag tidigare skrivit så tränar jag alltid på semestern i den mån det är möjligt. För mig hör träning ihop med glädje, välmående och avkoppling och de grejorna vill man ju inte vara utan på semestern! Dessutom är man ju ledig 24seven så man har all tid i världen att hinna träna.


Jag kommer att ta en paus från allt vad internet, datorer och telefoner heter så bloggen får vila i 3 veckor. Tror att det är nyttigt att ta en paus från våran uppkopplade värld då och då.

Ses om 3 veckor!

torsdag 18 oktober 2012

Regn och hormoner

Har skön träningsvärk efter ett långt styrketräningspass igår morse, jag höll på i ungefär 1½ timme. Körde ben/rumpa, rygg och axlar. Härligt! Planen var egentligen att stryketräna 3 gånger denna vecka och dela upp kroppen i 3 omgångar men ändrade mig, det fick bli två pass eftersom jag vill hinna få in ett yogapass innan vi åker imorgon.

Annars har det inte hänt så mycket denna vecka, mycket regn och rusk, känner mig redo för solen! : ) Igår var jag och färjade fransarna och brynen och idag har jag läkartid men min läkare, Dr Marion Gluck från England (vi ses över skype). Hon hjälper mig med mina hormonella obalanser, som jag tidigare skrivit om, eftersom vården i Sverige tyvärr inte kommit så långt...

Sen ska jag packa det sista och ladda för morgondagen.

måndag 15 oktober 2012

Nedräkning

Startade veckan med styrketräning på gymmet, bästa starten! Jag är inte 100% frisk ännu (jag vet!!!), inne på sjätte veckan nu. Jag känner av att jag har en infektion i kroppen fast ändå är jag hyfsat pigg. Styrketräning, promenader och yoga går bra men kroppen känner sig inte redo för springning eller andra konditionspass. Det är bara att lyssna på kroppen och vara glad för den träning som jag faktiskt kan göra. Kanske miljöombyte och semester kommer att göra kroppen helt frisk, 4 dagar kvar att jobba sen 3 veckors semester!!! Det kan man leva med! : )

Helgen var mysig, fredag blev det take-away mat i form a raw food och lördag hade vi tjejträff med massa snack, god mat och vin. Fina kompisen Sofie bjöd på en supergod hemmagjord pizza. Igår packade jag och passade även på att rensa bland mina kläder, en fullproppad ikeakasse och en flyttkartong med kläder fick jag ihop att skänka bort. Hann även med lite soffhäng med senaste Johan Falk filmen.



fredag 12 oktober 2012

Fröknäcke

Fröknäcke är farligt gott, tar man en bit är det svårt att sluta. Finns massor med olika varianter på fröknäcke. Jag har testat två olika recept. Mari efterfrågade receptet efter helgens inlägg om att jag bakat knäcke, här kommer därför recept på de förknäcken som jag har provat.

Version 1, helt utan mjöl:

2 dl solrosfrön
½ dl krossade linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
4 msk fiberhusk
5 dl vatten
salt

Blanda allt och låt stå i 10 min. Dela sen degen i två delar och lägg på plåt med bakplåtspapper (2 plåtar). Tryck ut smeten, strö över flingsalt och tryck ner i "degen". Grädda i 160 grader i ca 1 tim 15 min.
Se till att det inte blir för tunt när du trycker ut degen, min ena sats blev lite för tunn så det blev bara små bitar av brödet när jag skulle ta bort det från bakplåtspappret.

Version 2, med majsmjöl:

2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
flingsalt

Blanda samman alla ingredienser förutom fligsalt och blanda till en deg. Bred ut med händerna eller slickepott på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och tryck ner i degen. Grädda i 150 grader i ca 1 timme.



Har ni några andra versioner av recept på fröknäcke?

torsdag 11 oktober 2012

Köttfärspaj med sparris

Häromdan gjorde jag köttfärspaj med sparris. Valde att göra degen med sojamjöl för istället för vetemjöl men det blev lite sådär tycker jag, väldigt lös och smulig. Förutom det blev pajen god!


Pajdeg:
3 dl sojamjöl (eller valfritt mjöl)
150 g smör
1 dl riven ost

Blandas och tryck ut i form direkt. Grädda 225 grader ca 10-15 min.

Fyllning 1:
ca 300-500 g köttfärs
1 gul lök
vitlök, salt & peppar

Fyllning 2:
Kokas ihop till en sås:
2 msk smör
2 msk sojamjöl (eller vanligt mjöl)
2 dl grädde
1 burk sparris
1 dl riven ost
salt & peppar

Gräddas i 225 grader i ca 30 min

onsdag 10 oktober 2012

Skodealen

Kommer ni ihåg min skodeal som jag gjort med R?! Jag har fortfarande inte tagit mig upp till vinden för att rensa i mina skor. Däremot har jag fått två par nya skor av R ialla fall, så nu gäller det att jag verkligen hittar 10 par skor som jag kan kasta. Eller så kan han känna sig blåst, hehe! ; )

Det blev två par gröna skor men det var bara av en slump. Först fick jag ett par inneskor att ha på jobbet som jag tyckte var snygga.


Igår var jag på Gå & Löpkliniken och köpte (läs R köpte) nya springarskor. När jag köper springarskor går jag alltid till ett ställe där de är kunniga så att jag ska hitta en så bra sko som möjligt utifrån mina förutsättningar. Jag väljer alltid den sko som passar bäst. Utseendet får, med visst motstånd, komma i andra hand. Igår när jag provade skor så stod det mellan ett par gula och nedanstående gröna springarskor. De gula var snyggare tyckte jag men tyvärr var dessa lite skönare (jag försökte verkligen tycka att de gula var skönare men fick till slut inse att så var inte fallet). ; ) Fast dessa var rätt häftiga ialla fall, eller?


tisdag 9 oktober 2012

Nyttig brownie

I helgen gjorde jag en nyttig brownie med bland annat svarta bönor i smeten. Den blev riktigt god om man gillar choklad och man kan inte ana att den är gjord av bönor. Ett plus är att de är nyttiga, så pass att jag har med mig till jobbet idag för att äta till mellis i eftermiddag. : ) Receptet fick jag från PT-Fia's blogg.



Om du blir sugen och vill testa så gör du så här:

Skölj ett paket svarta bönor noga
Mixa bönorna med 10 st dadlar till en jämn smet
Vispa 2 ägg, 1 dl kokosolja och 150 gram smält 70-86% choklad med en vanlig visp i en separat skål
Rör ner 4 msk agavesirap, 4 matskedar kakao, 2 tsk vaniljpulver och 2 tsk bikarbonat i bönorna
Häll sedan ner bönorna i chokladsmeten. Rör så att allt blandas.
Häll upp i form med bakplåtspapper
Toppa med hackade hasselnötter och grädda på 175 grader i ca 18 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig, jag hade nog kunna ta ut min lite innan 18 minuter.

måndag 8 oktober 2012

Helgen i bilder

Jag har haft en lugn och skön helg. Träningsmässigt blev det två långa powerwalks i det härliga höstvädret och ett yogapass. Gick för omväxlingens skull på ett hathayoga pass istället för ashtanga. Den största utmaningen för mig när jag går på ett lugnare yogapass är, förutom att hålla reda på höger och vänster, att släppa alla tankar och bli ett med andningen och positionerna. Svårt tycker jag, tankarna vill gärna flyga iväg till vad jag ska äta efter passet, vad jag ska göra imorgon osv. Tycker dock att jag har blivit bättre, när tankarna flyger iväg uppmärksammar jag det och leder tillbaka uppmärksamheten på andningen eller positionen.

Förutom det har jag bland annat jobbat med min kostföreläsning, tittat klart på L word, läst, bakat fröknäcke, bakat nyttiga brownies med svarta bönor som bas, rensat nagellack som började ta upp hela kylen, tvättat och lite annat smått och gott. : )

















fredag 5 oktober 2012

Fredagslyx

Tog en promenad på lunchen i det underbara höstvädret, jag älskar verkligen den friska, klara luften!

   

Fick med mig en cola zero och en liten chokladbit så att jag klarar sista timmarna innan helgen startar! Det är väldigt sällan jag dricker läsk men då och då lyxar jag till det. ; )

torsdag 4 oktober 2012

Nyttig chokladklass

Härom kvällen testade jag att göra nyttig chokladglass av frysta bananer. Blev riktigt gott.

Mixa 2 frysta bananer som fått tina i 10 minuter med 1 msk kakaopulver, 1 msk honung, 3 dadlar och 2 msk gojibär.


Svårt att få till en bra bild

Receptet hittade jag hos Julia.

onsdag 3 oktober 2012

Aldrig för sent

Såg denna bild som en kompis från Brasilien lagt ut på FB.

Översättning: Han blev 70 år när han bestämde sig för att det aldrig är för sent att bli vältränad. : )


Vad är din ursäkt?

Morgonstund

God morgon alla fina!

Halvvägs in i veckan och jag känner mig pigg och glad efter morgonens pw. Tog den långa vägen till jobbet och duschade när jag kom fram. Det är så skönt att röra på sig även om jag ser fram emot hårdare träning snart.

Lite bilder från den stillsamma morgonen:



tisdag 2 oktober 2012

Movement

Startade morgonen på gymmet med styrketräning. Lättare vikter och fler repetioner. Känns skönt att träna igen efter mitt ofrivilliga uppehåll på 3 veckor. Förkylningen är inte 100% bra ännu men den tonar ut mer och mer. Känner mig inte redo för att springa eller något hårt pass som exempelvis crossfit, därför mjukstartar med styrketräning och promenader, eventuellt yoga i helgen.

Igår tog jag en rask promenad hem från jobbet, eftersom jag har rätt så nära till jobbet valde jag en längre väg där jag gick längs med vattnet hela vägen. Ibland älskar jag att promenera medan jag ibland tycker att det är rätt så trist, en sån dag är det perfekt med en podcast i öronen, det gör att tiden flyger tiden förbi. Mina favoriter är, som jag tidigare nämnt, Hanna o Amanda. Gillar även Alex & Sigge, lyssnade på deras senaste avsnitt igår och det var rätt så kul.

måndag 1 oktober 2012

Orientalisk fliégryga

Gårdagens middag. Oreintalisk flilégryta, till det blomkålsris (min nya last ; )) med morötter och purjolök samt sallad.

500 g fläskfilé (eller skinkstek eller fläskytterfile)
1 påse santa maria orientalisk marinad
200 g färska champinjoner
1 zuccini
1 burk (100 g) vitlöksost
1-2 dl grädde
salt & peppar
ca 1 tsk sambal oelek

Strimla köttet, lägg i en plaståse med marinaden (minst 2 tim, men kan ligga över natten). Stek köttet tillsammans med marinaden. Tillsätt skivade champinjoner och zuccini i bitar. Låt puttra ca 20 min. Tillsätt ost, grädde och sambal, koka ihop. Salta och peppra.