torsdag 28 februari 2013

Granatäppel

Igår när jag var i affären hittade jag frysta granatäppelkärnor. Har kanske funnits länge?! Jag har i alla fall inte sett dem tidigare. Gillar att ha granatäpple i sallader och detta underlättar lite om man har ont om tid eller är allmänt lat. ; )

onsdag 27 februari 2013

Sol ute

Halvtid in i veckan, ingen träning för mig idag, har ont lite här och där, känner mig öm och stel och är överhuvudtaget inte på topp trots det underbara vädret.
Nu har jag iallla fall bokat in mig på ayurvedisk massage, tyvärr fanns det ingen tid denna vecka så det fick bli nästa, längtar redan och känner hur gott det kommer att göra min kropp (och knopp).

En ljuspunkt denna dagen var lunchen från Blueberry. : )

tisdag 26 februari 2013

Vad yoga egentligen är

Benuppdatering, yoga och överkroppsträning

Har inte blivit så mycket träning för mig senaste veckan eftersom benen inte har blivit bättre. Jag vilar benen och har inte ens promenerat till och från jobbet som jag normalt brukar göra. Var hos läkaren i fredags men det gav mig inte speciellt mycket. Han sa att jag skulle gå hem och googla kronisk kompartmentsyndrom, köra en iprenkur på 1-2 veckor och komma tillbaka om det inte blivit bättre efter den tiden. Ha! Läkarvården i Sverige...say no more...

Nu kör jag ialla fall en iprenkur, vilar och hoppas på någon förbättring. Men om det är benhinnorna så kan det ju ta ett tag att läka.... Det svåra är att veta vad man kan och inte kan göra eftersom jag inte vet vad det är, som t ex yoga - kanske är bra samtidigt vet jag ju inte det eftersom jag inte vet vad det är - vill ju inte förvärra något....Jag var ialla fall på yogan igår och det kändes OK men jag tog det lugnare än vanligt; gjorde inga hopp och gick inte lika djupt i vissa övningarna som jag brukar. Har även fått ont i höfterna, min yogalärare trodde att det är höfterna som är grundproblemet, jag har haft problem med dom förut men det var längesen nu.

Saknar den svettiga träningen och endorfinerna men satsar på överkroppsträning och stillsammare yoga denna vecka. Någon som vet någon bra sajt med lugnare yoga som man kan köra hemma?

Imorse var det ryggen, axlarna och magen som fick jobba, följt av en lång stund i bastun, tänker att det är bra för min stela onda kropp. Funderar även på att försöka boka in mig på en skön massage eller liknande känns som att kroppen skriker efter det....

måndag 25 februari 2013

Jag är med och tävlar

om en fin tröja från Rönisch hos Livskraft. Har kollat in denna tröja och blivit smått förälskad i den, hoppas därför att jag vinner. : )



Om du också vill vara med gå in och tävla här.

Helgen

Hoppas att ni har haft en bra helg!

Min helg var bra, i lördags träffade jag upp några fina vänner och så spenderade vi eftermiddagen/kvällen på Selma City spa som ligger inne i Clarion Hotel Sign.

Vi badade i utomhuspoolen som ligger högst upp på taket, bastade, drack bubbel och pratade om livet. : ) Riktigt mysigt, däremot blev jag lite besviken på spat. Trodde att det skulle vara lite större med exempelvis fler bastus, större relaxavdelning och fler duschar (fanns bara två och det var mycket folk så det blev en del väntande). Det som fanns var en pool, en bastu, en relaxavdelning utan några sköna "relaxsängar" och ett litet gym. That's it. Däremot kan jag tänka mig att det är härligt att sitta ute på terassen på sommaren och titta ut över vattnet.


fredag 22 februari 2013

Kostrådgivning

Jag har tidigare skrivit om att jag är hälsoinspiratör för min avdelning på jobbet. Nu har jag gått ett steg längre och kommer från och med mars att ha kostrådgivning på jobbet en gång per vecka i den mån intresset finns. Jag har plats för två personer per vecka och kommer att följa upp besöken utifrån behov och önskemål. Schemat för bokning las ut på intranätet för någon dag sedan och jag har redan 4 bokningar, kul!

Jag får inget extra betalt för detta men jag får göra det jag tycker är roligt och arbetstagaren får en piggare och friskare personal, win-win! : )


torsdag 21 februari 2013

Instagram

Jag försökte att undvika instagram så länge som möjligt eftersom jag tycker att det räcker med blogg och fb. Däremot skaffade jag ett instagram konto i somras eftersom jag var lite nyfiken på hur det såg ut, har inte varit så aktiv själv men jar haft några få som jag följt. Nu har jag dock ryckts med och blivit lite aktivare själv, det är inte så att jag lägger ut bilder dagligen men då och då dyker det upp lite bilder som inte visas på bloggen så om ni vill följa mig hittar ni mig som hottunamarie.


Har ni instagram?

onsdag 20 februari 2013

Överkroppsträning

Eftersom jag har ont i benen så fick jag totalt spring -samt bentränings förbud av min PT tills det känns bättre. Tråkigt med skador och sjukdomar, speciellt när man är en träningsmänniska. Jag som hade sånt träningsflow och kände mig på g. Alltid nåt som kommer ivägen... Men istället för att deppa ihop får jag vara glad över att jag ialla fall kan träna överkroppen och se det positivt med att jag till exempel nu har massor av tid för att öva på pull ups. : )

Passet igår blev bröst, bicep och tricep. Ett tungt styrkepass i form av triset. Avslutade med några grymma magövningar samt en lång stretch med bland annat rullningar på cylinderfromad rulle som bland annat används i klasserna Trigger point. Jag trodde inte att jag var så stel men det gjorde ont överallt så hemläxan blev att träna mera stretching, vilket jag tyvärr brukar vara dålig på...skärpning!

Är ni bra på att stretcha eller slarvar ni också med det?



tisdag 19 februari 2013

Ont det gör ont

God morgon!

Yogan igår gick sådär, jag var tyvärr tvungen att ta det jättelugnt. Jag har nämligen haft ont i vaderna sedan förra veckan och jag kände av det mycket igår. Första gången jag kände det var i fredags när jag tränade ben och skulle göra benböj, kunde knappt gå ner hela vägen eftersom det gjorde så ont. Sedan dess har jag haft ont. Förut har jag haft problem med benhinnorna men detta är en annan smärta på andra ställen. Det värker hela tiden i lederna (även när jag ligger ner och vilar) sedan gör det extra ont när jag sätter mig och reser mig. Har haft stödstrumpor på mig igår och idag och det hjälper lite.

Jag undrar vad det kan vara; överansträngning? åderbråck? Är det någon annan som har liknande erfarenhet? Jag får vänta lite och se om det går över, ibland tycker jag att man kan få konstiga åkommor som sedan försvinner av sig självt.

Jag som har PT idag, men i värsta fall får vi köra överkroppen....


Det blev en lång savasana för mig igår

måndag 18 februari 2013

Veckans träning

Längesen jag publicerade en veckans träning och i brist på annat att skriva om en trött måndagsmorgon så kommer här förra veckans träning:

Måndag - Yoga
Tisdag - Styrke (bröst + tricep)
Onsdag - Stryke (rygg + axlar), tabataintervaller på löpbandet
Torsdag - Vila
Fredag - Styrke (ben/rumpa)
Lördag - Intervaller på löpbandet
Söndag - Vila

Varje måndag brukar jag skriva in i kalendern vad och när jag ska träna för att få en översikt, sen är det inte skrivet i sten utan kan ändras i mån av behov. Denna vecka har jag än så länge inte planerat förutom att jag har yoga idag och PT i morgon.


Planerar ni in er träning eller tar ni det som det kommer?

lördag 16 februari 2013

Vinnaren...

av den fina rosa träningsmössan är  Emma.

Grattis!

Maila mig din adress så kommer mössan med posten inom kort. : )

fredag 15 februari 2013

Jag ångrar aldrig ett pass som blir av

God morgon fredag! Denna vecka gick sjukt snabbt men jag klagar inte, alltid lika skönt med helg!

Började dagen på SATS med ett ben/rump pass. Måste tyvärr säga att det inte var något super pass, snarare tvärtom. Jag kände mig trött fysiskt och pyskiskt och kroppen kändes som bly. Längesen jag kände mig så där tung i kroppen men det är inte hela världen, man kan inte vara på topp jämt. ; ) Visst känns det lite tråkigt att jag inte kunde ge gärnet på gymmet men å andra sidan vad är 1 pass av alla andra hundratals pass. Ångrar ändå så klart inte att jag gick dit, allt är bättre än inget och träning är bästa starten på dagen!


Idag är sista dagen för att vara med och tävla om träningsmössan. Vinnaren presenteras imorgon.

Ha en fin dag kära ni!

torsdag 14 februari 2013

Alla ♥-inspo

Bjuder på några kloka texter från Tulaa Yoga´s sida så här på alla hjärtans dag.

"In relationships, more than most any other realm, we are tested to discover who we really our. The ways we choose to love and accept others tells a lot about how we love and accept ourselves.

Love, at its best, encompasses many more tones and hues beyond the romantic shade that’s so touted at the beginning of a relationship. It extends to include compassion, acceptance, tolerance. By waking up and relating with awareness our love can become like a rainbow and include a broad palette of tones to enrich our lives."



"Love is like the ocean, it ebbs and flows. Rarely do people go through an entire lifetime completely in sync. However, one thing that is constant in this world is unpredictability. One can never know what the next day brings. But, there is a comfort in knowing that the one you've chosen to walk this rocky road of life with will be there to hold your hand"


"There comes a time in life, when you walk away from all the drama and people who create it. You surround yourself with people who make you laugh, forget the bad, and focus on the good. So, love the people who treat you right. Think good thoughts for the ones who don't. Life is too short to be anything but happy. Falling down is part of LIFE...Getting back up is LIVING...Have a great life and enjoy every second of it."


"Every person, all the events of your life, are there because you have drawn them there. What you choose to do with them is up to you." ~ Richard Bach ♥


"Never postpone Love. You can postpone everything else, but not Love." ~Osho


onsdag 13 februari 2013

Dagens träning

avklarades för några timmar sen. Blev rygg och axlar som fick sig en genomkörare för att sedan avsluta passet med chinsträning och slutligen tabataintervaller på löpbandet.

Jag övade på chins genom att hoppa upp i stången och sedan hålla emot på nedvägen, bara det är tungt tycker jag. Skulle vara kul att klara en chins till sommaren men det kanske är lite optimistiskt tänkt, jag frågade Emma hur länge hon hade övat och hon pratade om 3 år.... Aja, bara att nöta nöta nöta och ha tålamod antar jag, Rom byggdes inte på en dag. : )


Tränar ni idag?

tisdag 12 februari 2013

Rättelse

Igår skrev jag ett inägg om indiska köttbullar som jag gjorde i helgen. Jag trodde att jag hade hittat receptet hos mariasfavoriter men det var hos monstermalla, inte konstigt att Malla skrev att hon gjort liknande och Maria inte själv hittade receptet, haha!

Så kan det gå när man läser massa bloggar, hittar ett och annat recept som man kopierar i ett world dokument och sedan skriver ut och sparar och kanske lagar rätten flera månader senare. : )

Här hittar ni receptet.

Äta träna leva!

Började dagen på gymmet i vanlig ordning, körde ett kort men intensivt bröst- och tricep pass i form av triset och superset. Avslutade med några plankor. Skönt! Förra veckan blev det inget renodlat styrkepass, däremot fick jag till två yogapass och det innefattar ju mycket styrka, och så kräkpasset förstås. ; )

Häromdagen fick jag hem boken Äta Träna Leva av Erika Kits Gölevik och Kristina Andersson. Jag är tokig i träningsböcker och kan inte låta bli att köpa, även om jag inte känner att jag har behov av någon sådan bok är det kul att läsa och bläddra i, och i bästa fall snappar man upp någon nyhet som man inte redan visste... Denna boken innefattar även lite recept vilket jag gillar.


Har inte hunnit läsa boken ännu, någon av er som har läst den?

måndag 11 februari 2013

Helgen

gick i lugnets tecken. Tvättat, städat, sett tre filmer, vilat och träffat några kompisar. Träningsmässigt blev det ett yogapass på shalan i lördags och söndagens planerade gymbesök byttes ut mot långpromenad med kompis till en annan kompis där vi brunchade och planerade höstens fjällvandring.

I lördags gjorde jag köttfärsbiffar med indisk touch, receptet hittade jag hos mariasfavoriter för ett tag sedan. Tänkte länka receptet men jag hittar det inte (själv hade jag skrivit ut det och sparat). Det var riktigt gott och kul med lite annorlunda smak!

Jag gjorde av 1 kg köttfärs så det blev några matlådor också, perfa!

Till biffarna åt vi grönsaker i ugn (R åt även ris till)



söndag 10 februari 2013

Påminnelse

Det var värst vad det var få som ville vara med och tävla om en fin träningsmössa. I och för sig bra för er som redan har tävlat då ni har större chans att vinna...

Om ni ändrar er och vill vara med i tävlingen så hittar ni den här. Det enda ni behöver göra för att delta i tävlignen är att skriva en kommentar till inlägget. Tävlingen avslutas den 15 februari och vinnaren dras den 16 februari.

lördag 9 februari 2013

PT - Duo?

Just nu har SATS ett erbjudande där man får halva priset för 6 gånger med PT - Duo vilket innebär att man är två stycken som delar på en PT.

Erbjudandet kostar 3650 kr för två (alltså 1825 kr per person).

Jag är sugen på detta erbjudande men har tyvärr inga kompisar som tränar på SATS, därför efterlyser jag någon träningssugen som bor i Stockholm och skulle vilja träna 6 gånger med PT (och mig) på SATS Medborgarplatsen. Jag tränar med Danijela Hodges och kör ofta lite crossfit inspirerat.

Sprid gärna vidare eller fråga runt bland vänner, värt ett försök ialla fall - kan vara nån som känner nån som.....

fredag 8 februari 2013

Aj aj aj

vilken träningsvärk jag har från onsdagens pt-pass. Mest i armarna, bröstet och framsida lår, riktigt smärtsamt. ; ) På tal om träningsvärk så läste jag på Mamma Fitness Sweden sida att Olga skrivit att om träningsvärken sitter i längre än i 3 dagar så har du tagit i för mycket.
Är det så, någon som vet om det stämmer? Jag kan komma ihåg att jag haft träningsvärk i mer än 3 dagar ibland.....

Trots min grymma träningsvärk tog jag mig till gymmet imorse, hade ingen plan om vad jag skulle köra men det blev ett ganska lungt konditionspass. Först ca 15 minuter rodd och sen körde jag samma tabataintervaller (fast 2 varv istället för 1) som jag kört med pt:n i onsdags då jag höll på att svimma. Och vilken skillnad det var när jag inte kört ett tufft crossfit-pass innan!! Det går inte att jämföra, jag hade samma tempo men nu var jag inte så trött efteråt utan hade nog kunnat höja lite..... Det kan man ju i och för sig förstå men ibland är det lätt att inte se klart just i stunden, jag var lite besviken på mig själv i onsdags då jag knappt pallade tabataintervallerna, så dumt! Jag menar, jag var ju rätt så trött efter mina 12 varv av Cindy....och så intervaller på det, inte konstigt att jag var döende. ; )


Hoppas att ni får en härlig fredag!

torsdag 7 februari 2013

Kräkpass

Körde med PT igår, och vilket pass säger jag bara, jag var verkligen helt slut efteråt, skönt!

Vi började med en wod som heter Cindy och består av:

5 Pull-ups
10 Armhävningar
15 Squats

Detta så många varv som möjligt på 20 minuter. My gaad så jobbigt, jag var trött efter bara några varv... när tiden var slut hade jag gjort 12 varv. Jag gjorde pull ups med ett gummiband under foten men ändå hade jag problem att komma upp efter de 2 första varven, jag måste verkligen jobba på pull-ups!

Efter den wod:en var jag härligt trött men inte var det slut då inte, utan då var det dags för tabataintervaller på löpbandet. Springa det snabbaste jag kunde i 20 sek, vila 10 sek och upprepa 8 gånger. Det handlar ju bara om totalt 4 minuter och det låter ju inte mycket men eftersom jag redan var rätt så trött så var de långt ifrån en lek för mig!! Jag har tidigare skrivit om att min svaghet är att springa snabbt. Jag springer milen på ungefär 1 timma och 5 km på 30 min. Då är jag inte jättetrött när jag kommer fram men så fort jag ökar eller kör intervaller tar det liksom stopp, jag orkar inte... Exakt det hände igår, jag höll på att svimma/kräkas, på riktigt!!!

Ändå skönt efteråt att pressa sig själv på det sättet, skulle aldrig ha gjort det om jag var ensam. Jag var verkligen utanför min comforte zone igår! : D

onsdag 6 februari 2013

tisdag 5 februari 2013

Super Bowl Yoga 2013


http://yogadork.com/news/super-bowl-blackout-yoga/#more-34380

Namaste

För två år sen tog jag en kort time out från livet i Sverige och mitt dåvarande arbete för att åka till Indien och hitta mig själv. ; ) Nä, men skämt och sido så kände jag att jag behövde en break och vad kan då vara mer passande än att åka till ett Ashram i Indien och utöva yoga och meditation dagligen i två månader. Perfekt att fly från Sverige i Februari-Mars och komma hem lagom till våren.




Jag kollade runt lite på nätet och hittade ett litet och familjärt ashram som jag tyckte lät tilltalande. Santhosh puri ashram heter stället. Det ligger i  Haridwar i norra Indien och drivs av en kvinna vid namn Mataji. Hon kommer ursprungligen från Tyskland men kom till Indien 1969 och gifte sig med Baba som var en Guru. Han dog 2001 och ligger nu begravd på ashramet och beskyddar stället. Mataji ar en fantastisk kvinna, full av visdom och otroligt omtänksam och vänlig. Hon driver stället med sina två barn Ganga och Mandakini som också är underbara människor. De tre turas om att hålla i yogan samt ha lektioner. Hon har ytterligare en dotter men hon studerar till Ayurvedaläkare i södra Indien sa henne fick jag aldrig träffa. Det var väldigt personligt, inget stort ashram där dom slussar in hur mycket människor som helst.  Alldeles nedanför ashramet ligger en stor skog som leder ner till Ganga (eftersom Hardiwar ligger i norra Indien där Ganga börjar så var det rent i vattnet).




Så här såg mina dagar ut:

Jag steg upp runt 04.45 för att vara med på Aartin som började klockan 5. Aarti är sång/chanting ute vid elden. Det är traditionellt och sägs också ska öppna upp alla chakran. Det var väldigt stämmningsfullt. Aartin höll på till runt 6-tiden.


Det blev ljust runt 6.30 så då brukade jag ta mig en joggingtur alt. pw. Ibland blev det även lite styrkeövningar med gummiband och kroppen som redskap.

Efter joggingturen tog jag en dusch for att sedan delta i yogan som började klockan 8. Den höll på till runt 10-10.30 -tiden och var underbar. Kan sakna den yogan och den indiska atmosfären när jag yogar i Sverige. Det var en speciell känsla som infann sig efter ett yogapass!
Efter passet fick vi te och ett speciellt indiskt bröd.

Sen var det dags för Karma yoga vilket innebar att man hjälper till med sysslor på ashramet. Detta var frivilligt men är en viktig del i Hinduismen; att göra osjälviska handlingar.

Lunchen var runt 11-11.30-tiden. Vi satt alla ute på marken i en ring och medan de serverade maten sjöng vi en indisk sång. Det var väldigt fint.


Efter lunch var det fri tid fram till lektionen som började klockan 16.00. Då brukade jag softa på taket, ev sova en stund, gå och handla om det var något man behövde, kolla mailen, tvätta, ta en promendad i skogen ner till Ganga eller läsa.








Klockan 16.00 var det som sagt dags for lektion, det var lite olika ämnen under tiden jag vistades där, bland annat fick vi lära oss om Bhagavad Gita. Mataji som höll i lektionen är så full av visdom att man var helt salig efter en lektion med henne. Lektionen avslutades med meditation.




Då var klockan runt 18.00 och det var dags för middag då vi också satt i en ring på golvet och åt.

Efter middagen var det Aarti och bön igen, först vid elden och sen vid ett litet tempel där gurun ligger begravd. Det var oxå väldigt stämmningsfullt och fint. Kvällen avslutades med meditation, det var ibland nästan svårt att hålla sig vaken eftersom man varit uppe med tuppen.

Söndagar var enda dagen då vi inte hade några lektioner. Då brukade vi åka till Rishikesh och shoppa eller bara strosa omkring, motsägelsfullt att shoppa?! ja, kanske men hey, vem är perfekt?! Dessutom är det bra med balans åt alla håll. : )

Förutom all yoga och meditation hann jag bland annat med detta:

Besök hos en Ayurveda läkare. Han var 91 år och kom farande på en moped till mottagningen. Själva mottagningen bestod i ett rum där vi fick sitta och vänta, sedan fick man komma fram till honom där han satt i mitten av rummet och han kände på pulsen och kunde säga vad man hade for problem. Alla andra som satt i rummet kunde höra vad man diskuterade, ingen privacy där inte. : )



Besök till asterolog, där jag för övrigt fick veta att jag kommer att leva tills jag är 99 år, jag vet inte om det är bra eller dåligt. ; )

Flertal besök till Rishikesh, staden där Yogan kommer ifrån.












Deltog i "Second Royal bath" som ingår i Kumba Melha, festivalen som bara tar plats var 12:e år (lustigt att jag lyckades pricka in att vara där just då utan vetskap om det när jag bokade). Intressant att ha sett men det var lite för mycket folk, inte så kul att bli ihoppressad bland miljontals människor som hade kommit från hela Indien för att delta. Det var ungefär som en pride-parad men mycket mycket mer människor. Sedan badade alla i Ganga som var ännu mer “powerful” just den dagen eftersom det var nåt med planeterna som bara sker vart 12:e år.




















Utflykter i bergen där vi tittade på vattenfall, besökte ett tempel på 3500 meters höjd samt såg en glimt av Himalaya.

Åkte bland annat till ett ställe där två floder går ihop och bildar Ganga där vi tog ett heligt bad och till en jättegammal grotta som är full av energier, där mediterade vi inne i grottan och gick sedan ner till Ganga och njöt av den underbara naturen och stillheten.







































Lyssnade på ett intressant och givande föredrag med en kille från Belgien, Peter Marchand. Han har skrivit flera böcker, bla. “The yoga of truth” vilken är en jättebra bok.

Badat i ganges och renat min själ ett flertal gånger, borde hålla för resten av livet. ; )





Varit med och hjälpt till att hela världen och mig själv genom att utfärda Agnihotra som är en del av Homa Therapy. Går till så att man eldar torkat koskit i en speciell koppar"skål", sedan ska man på ett exakt klockaslag för solnedgång och soluppgång lägga några riskorn och ghee i elden och sjunga två mantran.

Det sägs att Agnihotra har flera fördelar för hälsan och miljön. Här kan du läsa mer om Homa Thearpy och Agnihotra. Många kanske skulle kalla det hokuspokus eller liknande men jag måste säga att jag kände ett speciellt lugn och stillhet inombords de två gånger vi gjorde agnihotra. Inbillning säger ni säkert men jag vet i mitt inre att det inte var inbillning, det var ett så skönt lugn som jag gärna skulle vilja uppleva igen. Jag köpte faktiskt med mig ett kit hem för att kunna utöva det men tror ni att det har blivit av...nje, jag vet inte om det skulle vara så lyckat i en liten lägenhet inne i stan, haha, kanske om jag flyttar till hus nån gång men då måste jag också få tag i torkat koskit, någon som har på lager? ; )







Mot slutet av min vistelse gjorde jag mitt livs utmaning so far, en 10-dagars Vipassana meditation. 10 dagar med meditation från 4.30 - 21.00 varje dag, där man inte får prata på hela tiden (förutom frågestunder med lärarna)! Mentalt tuff och inte så mycket mat bjuds (lite svårt för mig som är van att äta 5-6 mål om dagen). Även kroppsligt tufft att sitta så mycket, var tvungen att stretcha flera gånger varje dag. Riktigt stolt över mig själv att jag klarade det och vilken lättnad det var när dag 10 äntligen anlände efter vad som kändes som en evighet! Power! : )