söndag 31 mars 2013

Älska yoga

Vilken underbar dag. Den inleddes med en lång och god frukost. Efter att frukosten fått smälta körde jag ett yinyoga pass från youtube. Så skönt! Ska försöka få in lite mer lugnare yogapass såsom detta i min träning, det är ett perfekt komplement till all annan träning samt till ashtanga yogan. Jag kände mig jätteskön i kropp och sinnet efter passet. Man kan ju inte annat än att älska yogan i alla dess former! Det gör en så gott!


Efter yogan gick jag och R på en långpromenad i det härliga vädret och fick vår dagliga dos av D-vitamin och frisk luft. Hur skönt som helst. : ) Vi gick i en lugn takt och det funkade bra med benet, kände av lite på slutet men det känns inte värre nu.



Sen vi kom hem har jag jobbat lite med kostrådgivning och nu väntar en lugn kväll med mys i soffan. Vi såg klart andra säsongen av Homeland igår och idag tänkte vi börja med Suits.

Hoppas att ni också har en riktigt fin påskhelg!

lördag 30 mars 2013

Hemmaträning

Som jag tidigare skrivit så är jag ingen hemmatränare men idag fick jag faktiskt till ett träningspass hemma. Jag körde rumpa och mage enligt ett program från boken Bodylicious.
 
 
Så här såg programmet ut:
 
 
 
Det var tyngre än väntat ändå känns det som att hemmaträningen inte räknas, jag vet inte varför jag har den känslan, kan det kanske vara för att jag är van att jobba med tunga vikter?! Sen kan jag bli lite less efter halva passet och bara vilja att det ska vara över, så känner jag inte när jag är på gymmet. Annars är det ju väldigt smidigt att träna hemma eftersom man inte behöver gå iväg någonstans.
 
Kommer nog aldrig att bli någon riktig hemmatränare fast kanske jag kan köra någon gång ibland som ett komplement till den övriga träningen.
 
Har fler tränings-cd (se nedan) som bara ligger hemma och skräpar, får ta och testa dom någon gång också.

 

fredag 29 mars 2013

Happy girl

Whohoo idag är jag extra glad!

Ni kanske kan ana varför, om inte så kan jag tala om att jag varit på gymmet för första gången på 5 (!!) veckor! : ) Vilken underbar känsla, som jag har längtat och våndats.

Det blev ett väldigt försiktigt pass med lätta vikter, mest för att mjukstarta och känna hur det känns i kroppen. Lite frustrerande att inte kunna ta ut sig ordentligt men bättre att skynda långsamt...

Hur kändes det då? Det kändes ok. Jag har fortfarande ont men det är bättre. Vänstra benhinnan har jag jätteont i medan den andra känns ok. Ryggen/nacken är bättre men inte helt bra. Får se hur det känns imorgon. Kan tänkas bli ett till pass på gymmet under påsken. : )

Varje gång jag ofrivilligt tvingas att vila från träning av någon anledning så tänker jag på alla som INTE tränar. Vad mycket de går miste om, bland annat detta:

* Glädjen som infinner sig efter ett träningspass
* Endorfinerna som flödar i kroppen
* Den sköna känslan efter träning
* Att man blir piggare
* Att man känner sig frisk och stark
* Att maten smakar bättre efter träning
* Att eventuellt "soffhäng" efter träning blir skönare
* Lyckokänslan som träningen framkallar
* Den sköna känslan av att svettas riktigt rejält
* Den härliga träningsvärken som ibland infinner sig dagarna efter träning (ja lite knäpp är jag nog..)
* Att man förebygger skador (för det mesta i alla fall, hehe)

Ja, listan kan göras lång.... Har ni ytterligare orsaker till varför alla bör träna?

torsdag 28 mars 2013

Baka glutenfritt

Påsken är räddad; fick nämligen hem denna boken idag. Den innehåller 49 bakverk som är glutenfira, både bröd och efterrätter. Här ska bakas! ; )




 


 

Morgonyoga och nötsmör

Imorse var jag uppe med tuppen, hade ställt klockan på sex för att köra ett lugnare yoga/meditationspass men jag vaknade redan vid kvart över fem och kunde inte somna om så jag gick upp redan då och yogade. Så skönt att börja morgonen med yoga/meditation.


Från yoga till nötsmör - igår på hemvägen från jobbet cyklade jag förbi Goodstore och fyllde på mitt nötssmörsförråd.

Mandelsmör brukar jag alltid ha hemma men hasselnötssmör var första gången och jag gillade den verkligen, så gott! Jag brukar alltid ha nötsmör på mackan i stället för vanligt smör, mycket godare! Gott även i smoothies. Gillar bäst nötsmören från märket naken mat. Har testat kung markattas men den kan inte alls jämföra sig med naken mat.


 Köpte även jordnötssmör, favoriten är från märket Fintessguru.


Använder ni nötsmör?

onsdag 27 mars 2013

Kostarbete

Jag har ju tidigare skrivit om att jag börjat med kostrådgivning på mitt arbete. Det är jättekul och flyter på bra, alla tider i mars/april blev snabbt bokade. Det är en blandning av människor av olika kön, åldrar och yrkeskategorier som vill ha hjälp med diverese saker. Några vill gå ner i vikt, någon har sockerberoende, någon högt kolesterol och några vill bara ha lite tips och råd hur man äter hälsosammare. Jag följer upp de som önskar och de får skriva ett kostdagbok i fem dagar som jag sedan går igenom och kommer med tips och råd till förändringar.

När vi åkte till Sälen i torsdags passade jag på att jobba lite i bilen, alltid lika spännande att se vad folk stoppar i sig. ; )

tisdag 26 mars 2013

Bönpasta

Igår fick jag hem 3 paket med olika bönpastor som jag beställt. Jag har sett dom lite här och var och länge velat testa. Jag beställde hem en av varje sort. Samma dag som jag gjort beställningen hittade jag pastorna på Gryningens hälsokost så då köpte jag ett paket av Soja bönor Fettuccine. När vi var i fjällen lagade vi mat hemma i stugan istället för att gå ut och äta och då hade jag med mig pastan som jag testade. Jag tycker att det var riktigt god. Jag älskar pasta men äter det inte speciellt ofta. Detta är ett perfekt substitut till "vanlig" pasta, bra när jag ska utesluta gluten ur min kost och som ett plus är de även proteinrika. : )

Har ni testat dessa?

måndag 25 mars 2013

Sälen

Har haft en underbar helg uppe i Sälen. Vädret var kanon, några minus plus solen som värmde. Åkte slalom både i fredags och i lördags. Jag hade lite ont i benen men det funkade. Däremot har jag fortfarande träningsvärk i vaderna, jag är nybörjare på skidor och spänner mig rätt så mycket när jag åker.
Det bästa med att åka till fjällen är att spendera så mycket tid utomhus, som den sanna norrlänning jag är så är jag är en riktigt naturmänniska som älskar att vistas ute i naturen.

Det var första gången jag var i Sälen, det är väldigt stort och finns många andra aktiviteter för de som inte åker skidor samt för barnfamiljer. Finns även många backar men för mig som är nybörjare tycker jag att det var lite ont om "gröna" backar. Visst kan jag åka i röda och blå backar också men det är lättare att öva på tekniken i gröna backar.

















torsdag 21 mars 2013

Fjällweekend

Om en liten stund bär det av till Sälen för en weekend tillsammans med R, hans familj och släkt. Detta är tredje året i rad och en mycket trevlig tradition. : ) Det blir första gången i Sälen, förra året var vi i Vemdalen och året innan i Björnrike. Här kan ni se bilder från förra årets resa.

Jag hoppas att mina ben klarar av skidåkning, man belastar ju benen rätt mycket när man åker. Jag får äta upp det jag skrev i förrgår om att det kändes bättre i benen, igår och idag har jag riktigt ont, speciellt i vänster ben. Smärtan har nu flyttat sig från vaden till framsidan av underbenet, på nåt sätt känns det tryggare för den smärtan känner jag igen sen tidigare då jag har haft problem med benhinnorna, skönare om man vet vad det är. Aja, om inte annat får jag väl hänga i spa:t eller på afterskin. ; )

Blir inget bloggande, jag lär ha fullt upp med annat och så har jag inte lyckats få det att funka att blogga via mobilen. Eventuellt dyker det upp en eller annan bild på instagram. Om ni vill följa mig där heter jag hottunamarie och inte as it is.

Bild från förra årets resa, jag är nybörjare på slalom men tycker ändå att jag ser rätt proffsig ut (så länge jag står still i alla fall).  ; )

onsdag 20 mars 2013

Crossfit och skador

Jag körde ju crossfit några gånger i höstas på Crossfit södermalm. Verkligen älskade det eftersom det är så intensivt och tufft (hatkärlek). Har ju sedan kört lite med PT sen januari och vi har kört en del Crossfit, jättekul! Däremot ha jag har funderat lite om det kan ha varit en/en av orsakerna till att jag blev skadad, det är ju rätt så intensivt och det kanske inte alla gånger är bra för kroppen....Jag kan ju aldrig veta om det var därför jag blev skadad men det är en liten tanke bara.
Igår när jag var hos min frissa så berättade hon att hon också älskade crossfit och hade kört det mycket ett tag tills hennes naprapat sa att det inte alls vara bra för hennes kropp...
Har även en kompis som inte kan köra crossfit eftersom det blir för mycket belastning för henne.

Jacob Gudiol har på sin sida, Träningslära, skrivit om en studie som gjorts gällande Crossfit som visar att skaderisken är hög. Här kan ni läsa hans inlägg.

Sen kan det ju vara så att vissa kan köra crossfit ett helt liv utan att bli skadade medan andra får problem. Jag vet faktiskt inte, men som en kompis sa; vi kanske är för gamla för att köra massa nya grejer, våra kroppar får en chock, lika bra att hålla sig till det som kroppen känner igen. ; )

tisdag 19 mars 2013

Yoga utan yoga

Jag var hos kiropraktorn igår och han avrådde mig från att träna även denna vecka...Enligt honom har det blivit bättre men det krävs ytterligare några behandlingar (har hittills varit där 3 gånger). Jag tycker själv att det känns lite bättre i benen, provade att promenera till jobbet igår och idag, det funkade bra, blev inte värre i alla fall. Vilken fröjd att röra lite på sig!! : )

Igår var det ju måndag vilket innebär yogakurs för min del. Har sedan jag blev skadad missat två gånger så jag bestämde mig för att gå dit trots att jag inte kunde vara med och yoga som vanligt. Det var en specialklass med tema lyft och bandas (kroppslås). Hängde med lite i början i den mån det var möjligt sedan gjorde jag ett avslappningsprogram. Det var skönt att bara vistas i en rofyllda yogasalen och sträcka ut kroppen lite.

måndag 18 mars 2013

Smarriga lax- och torskburgare

Igår gjorde jag lax- och torskbugare som blev jättegoda. Jag kommer helt klart att göra dessa igen. Serverade med granatsallad, sötpotatis och en röra gjord av kvarg.


Lax- och torskburgare (4 personer)
600 g lax
200 g torsk
1 röd paprika
1 röd chili
skalet från ½ citron
1 ägg
salt, svartpeppar, citronpeppar
(i originalreceptet var det även en kruka koriander men jag hatar koriander så jag skippade det)

Tärna fisken. Finhacka paprika och chili. Riv citronskalet fint. Blanda allt i en matberedare tillsammans med ägg, salt, peppar och ev. andra kryddor. Mixa snabbt ihop till en slät färs. Forma till åtta burgare. Stek på medelhög värme i lite rapsolja ca 3 min på varje sida. Strö lite flingsalt över burgarna när du steker dem.



Granatsallad
2 granatäpplen
1 rött äpple
2 passionsfrukter
1 mango
4 salladslökar
1 påse rucola
1 påse maché sallad
½ citron, saften
4 msk olivolja
salt och svartpeppar

Blanda allt i en skål. Blanda i citronsaft, olja och kryddor.


Sås:
1 burk kvarg
½ pkt fetaost
en skvätt olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Blanda allt och rör om ordentligt (mosa fetaosten med en gaffel alt. en mixer)

Receptet på burgarna och salladen hittade jag i Wellness och kommer ursprungligen från Laila's kom i form bok.

fredag 15 mars 2013

Träningssug!!!

Snart har det gått tre hela veckor utan träning, ni kan ju förstå att jag är sugen, det sprätter rejält i träningsnerven! Inte blir det bättre av att jag läser massa bloggar där alla skriver om träning (självförvållat jag vet, men jag kan inte låta bli..).
Har ju inte ens promenerat längre än till och från bussen så jag känner mig totalt förslappad och det känns som att musklerna förtvinar...fast förhoppningsvis tar det längre tid än så.... ; )

Det konstiga är att ena dagen känns benen helt bra för att nästa dag göra ont igen utan att jag har gjort något speciellt, samma med rygg/axel/nacke. Var hos kiropraktorn igår och jag frågade om han tyckte att jag snart kunde börja träna igen, svaret blev att jag ialla fall skulle fortsätta att vila denna vecka så får vi se sen. Ska till honom igen på måndag och onsdag.

Aja, jag får helt enkelt ha tålamod och ladda tills jag kan träna igen!

torsdag 14 mars 2013

Glutenfritt

Jag har ju, som jag tidigare skrivit om, stora hornomella problem. Har provat det mesta men inget som hjälper, det har blivit lite bättre med hjälp av vitaminer och bioidentiska hornomer som jag får från min läkare i England. Jag tror själv att en stor del av problemet är mina sömnsvårigheter, det vet ju alla som sovit dåligt nån gång hur mycket humöret påverkas och balansen rubbas. Jag vet ju också att sömn och PMS förrvärras genom tex socker och alkohol. Detta är inget problem för mig då det knappt ingår i min kost förutom vid enstaka tillfällen.

Nåt jag däremot inte har provat att utesluta är gluten. Jag tror att någon kan ha nämnt det för mig för länge sen men jag har inte känt mig mottaglig för det då, har känts för meckigt att utesluta det ur kosten. Ibland är det ju så att man inte är redo för olika saker av olika andledningar vid en viss tidpunkt men som sedan kommer till en när man känner sig redo, känner ni igen det?

Hur som har jag varit lite striktare med kosten nu när jag inte kunnat träna och har mestadels ätit en proteinkälla (fisk, kyckling) samt grönsaker till lunch och middag. Tycker att jag känner en viss skilland och känner mig "lättare" i kroppen. Det är inte så att jag äter jättemycket gluten i vanlig fall heller, pasta äter jag tex nästan aldrig, men jag äter bröd (älskar bröd) varje dag och ibland matvete (jag älskar matvete också), bulgur eller couscous till lunch.

När vi var i Thailand förra året mådde jag mycket bättre i kroppen och var inte så uppsvälld som jag normal är större delena av månaden, fast det är klart man mår ju alltid bättre på semester med sol, värme och vila men jag tror ändå en del också kan ha varit kosten, åt nästan aldrig bröd, pasta, ris eller andra spannmål.

Har surfat runt lite och hittat intressant information om att gluten kan förrvärra hormonella besvär. Därför tänkte jag prova att köra helt glutenfritt under en period och se om det kan hjälpa mig.
Jag gillar inte att behöva "krågla" så mycket med maten men om det skulle hjälpa mig så är det ju värt det alla gånger.

Förhoppningsvis blir jag så här pigg och glad utan gluten i mitt liv : )

onsdag 13 mars 2013

Grönsakslätt

Jag har tidigare skrivit om hur gott och smidigt det är med grönsaker/rotfrukter i ugn. Det går att variera i det oändliga, det är bara att slänga in grönsakerna i ugnen tillsammans med lite olja samt salt och peppar om man önskar och sedan göra något annat under tiden de blir klara, det är nyttigt och sist men inte minst så är det väldigt smarrigt. Just nu har jag pippi på broccoli, lök, paprika och körsbärstomater. Här tillsammans med köttfärsbiffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater.

tisdag 12 mars 2013

Hard Candy Fitness

Jag såg att Hard Candy Fitness ska öppna i Rom om 74 dagar. Nu är det så att vi har bokat en weekend till Rom i början av Juni. Gissa vem som kommer försöka att hinna få till ett träningspass där?! : ) Tyvärr har vi har inte så mycket tid men det vore häftigt att besöka gymmet. En timme borde alltid gå att klämma in. Det ligger mitt emot Colosseum så om jag blir less när vi är där kan jag snabbt slinka in på gymmet, kanske till och med utan att R hinner märka att jag är borta. ; )

måndag 11 mars 2013

Favorit i repris

Jag är en periodare när det kommer till frukost. Jag äter nästan alltid samma frukost varje dag vecka ut och vecka in månad ut och månad in. Sen kan det komma en period då jag byter frukost och så äter jag det i några månader/år. Förr om åren åt jag alltid gröt gjord på fiberhavregryn och linfrön med en skivad frukt eller bär i. En annan period åt jag mest äggröra eller omelett till frulle. Nuförtiden blir det  oftast två mackor (fullkornsbröd) med varierande pålägg (vanligast mandelsmör, kalkon och ost) samt ett ägg. En anledning till detta är, förutom att jag älskar bröd, att jag äter frukost när jag kommer till jobbet och då är det smidigast med mackor.

Idag är jag hemma från jobbet eftersom jag har legat sjuk sen i fredags (lika bra att ta allt på en gång när jag ändå inte kan träna, nu tvingas jag verkligen att vila helt), blev sugen på gröt så jag bröt min tradition och åt fiberhavregrynsgröt och ett ägg till frulle. Det är ju riktigt gott med gröt måste jag säga. Extra gott är det med jordnötssmör i, smakerna passar så bra ihop. : ) Förutom jordnötssmör hade jag även linfrön, hallon, grantäppelkärnor, gojibär, rostade kokos chips och en skvätt mandelmjölk i gröten, yummi!


Äter ni ofta samma frukost eller varierar ni er?

fredag 8 mars 2013

Ayurveda massage

Igår var jag på ayurveda massage på Kalpana. Jag googlade runt lite och fastnade för detta ställe. Har tidigare varit i kontakt med ayurveda, dels i Sverige och lite när jag var i Indien. Har bland annat testat Shirodhara, för flera år sedan, vilken går till så att varm olja som rinner över pannan i ca 45 minuter. Det var otroligt skönt och avslappnande.

Igår tog jag en behandling som heter Mardana och är en djupgående massage med varm olja. Det var otroligt skönt, precis vad min kropp behövde. Jag känner mig mycket "lättare" idag.

Denna typ av massage sägs ge följande fördelar (nedanstående är kopierat från Kalpanas hemsida):
  • minskad nervositet och ångest
  • minskad yrsel
  • domningar och stickningar i fingertoppar och tår har upphört
  • metallsmak i munnen har försvunnit
  • stress, energilöshet och trötthet har konstaterats
  • minskad träningsvärk och rygg- och nacksmärtor
  • minskade smärtor i muskler och skelett
  • cellulitreducerande
  • ökar blodcirkulationen och huden får en vackrare lyster 
  • avlägsnar gifter och vitaliserar kroppens vävnader
  • harmoniserar kropp - sinne - ande
Genom massagen uppnår man en djupare healingeffekt och är en av de mest föryngrande behandlingarna inom Ayurveda. (Detta gillar jag! : ) )



Här och här kan ni läsa mer om ayurveda om ni är intresserade.