onsdag 17 april 2013

Andningens anatomi

I min yogakurs ingår en lektion/föreläsning som handlar om andningens anatomi och fysiologi. Den lektionen var i söndags och hölls av en kvinna som bland annat jobbar som osteopat. Hon var väldigt kunnig inom området och inspirerande att lyssna på.

Hon pratade bland annat om vad som gör andningen till en så central del av yogan och vårt välbefinnande och hur viktigt våran hållning är. Först förklarande hon vilka delar av kroppen som är engagerade i andningen och vad som händer rent mekaniskt när vi andas normalt och med uddjayi.
Hon gick även igenom vad vår andning får för effekter i kroppen och hur den är med och bidrar till vår hälsa.
Andningen är en stor utmaning för mig på yogan och det är alltid bra att påminnas om hur viktigt den är samt om hur bra yogan är för människokroppen.

I måndags när jag yogade så försökte jag verkligen att fokusera på andningen, kände att jag fick ett härligt flow och hur kropp och knopp flöt samman vissa stunder. Kändes annorlunda mot vad det brukar; lättare och följsammare på nåt sätt. En orsak till det tror jag kan vara att jag fått in fler yogapass den senaste veckorna.
Yogalärarna brukar säga att om man så bara gör några solhälsningar mellan klasserna kan det göra stor skillnad.

Börjar att längta mer och mer efter yoga mellan passen, det är verkligen Lisa för kropp och själ.

8 kommentarer:

 1. Visst är det härligt, jag kan också komma på mig själv med att längta eftr yoga. Skulle aldrig ha hänt för några år sedan, men nu vet jag hur skönt det är för kroppen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är underbart! Jag tror att det kan ta ett tag att komma in i det men sen är man fast. ; )
   Kram

   Radera
 2. Visst är det en härlig känsla när man verkligen är DÄR i NUET, komma in i andningen och släppa allt. Ibland lyckas jag helt, ibland inte (när man har för mycket annnat i huvudet). Kan ändå tycka att det känns bra även om jag inte går i mig helt.
  Nu har jag inte yogat på ett par veckor då jag haft ont i axeln, får se imorgon om jag "vågar", idag känns axeln mycket bättre... och just axlarna använder man ju så mycket.
  Har förresten även varit hos ortopeden idag. Mina benhinnor ser bra ut (har ju inte tränat på ett tag knappt någonting så jag hade inte ont idag) men har lite lågt fotvalv i fram på fötterna så med gjutna inlägg tror han jag kommer bli bra .. Är ju värt ett försök iaf (fast de kostar nog en del..).
  Bara det blir bra så och skönt om man slipper operation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är underbart och som du säger är det bra även när man inte har flowet (det är ju inte alltid man får det).
   Jag är inne på mitt tredje par av ortopediska sulor. Det är rätt dyrt men dom håller ju i flera år innan man får göra nya. Jag tycker att mina har hjälpt mig (även om jag fick ont igen men det var överansträngning tror jag). Jag har fortfarande lite ont i den ena benhinnan men mycket bättre, hoppas på att kunna börja springa snart...
   Kram

   Radera
 3. Det lyder bare rigtig spændende, nærvær, kontakt med kroppen og være tilstede i nuet... Det var der mange der kunne lærer noget af... Jeg mediterer helst hver dag 15 - 20 min. og man bliver faktisk afhængig med tiden, ligesom med løb, cykling og alt muligt andet :-) Rigtig fin blog du har, tak for kigget. Må du få en rigtig fin aften - Kram OddStyle

  SvaraRadera
 4. Låter jätteintressant! Jag försöker hitta flow i yogan. Ibland lyckas jag, ibland inte. Men som du säger, man borde ju absolut ta sig tid att köra lite övningar då och då. Varför gör man inte det?! :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina tankar flyger ofta iväg, jag måste verkligen koncentrera mig för att hitta flowet...
   Jag vet inte varför man inte gör det för när man väl gör det mår man ju så bra men det är ibland svårt att få det att bli av.... : )

   Radera