söndag 6 maj 2012

Min hälsoresa

Nu när jag har bloggat ett tag tänkte jag att jag skulle berätta om hur min träning och min kost har sett utom genom åren och om hur intresset för hälsa och träning har växt sig fram.

Fram till 1997 
Håller på med lite blandade sporter, allt från gymnastik till fotboll och längdskidåkning. Inget som jag fastnar för eller känner mig speciellt bra på. Runt 13-14 års åldern börjar jag att dansa (jazzdans) och fastnar för det. Efter gymnasiet söker jag in på Kulturamas 1- åriga förberedande danslinje och flyttar ner till Stockholm. Har mycket problem med benhinnor, det tillsammans med att jag känner att jag började dansa för sent + att konkurrensen är så hård gör att jag lägger ner dansen efter det året.

1997
Får upp ögonen för styrketräning, börjar att träna på ett litet gym i Aspudden. Tränar där i några månader, sen köper jag kort på Nautilus (det kortet har jag fortfarande men gymmet heter numera SATS, Nautilus och Sports Club gick ihop och blev SATS). Styrketränar två dagar i veckan enligt Nautilusmetoden (endast 1 set men så tungt som möjligt), tränar aerobics 4-5 dar i veckan. Blir intresserad av kost och börjar att tänka på vad jag äter, äter 5-6 mål om dagen.
Har lite fettskräck och är överdrivet noga med att inte få i mig för mycket fett. Äter väldigt strikt, har en ätardag i veckan då jag får äta vad jag vill.
Får resultat och känner mig vältränad.

November 1997 till Januari 1998
Åker till Australien och Bali och är borta i drygt två månader. Tränar lite grand under resan men inte alls lika mycket som jag är van vid.
Går upp lite i vikt mot slutet av resan, se bild nedan. Kanske inte syns på fotot nedan men det känns på kläder.
1998-2000
Fortsätter att äta och träna som innan resan med den skillnaden att jag ökar styrketräningen från 1 till 3 set. Mår bra!
Läser mycket om kost och träning och finner det otroligt intressant och spännande, suger åt mig allt som en svamp!


Dessa är några av alla hälso-böcker köpte jag mellan 1997 och 2000
2000-2001
Åker till Asien, Australien och Nya Zeeland i ca 7 månader. Försöker att träna så väl det går. Har med mig ett "tränings-gummiband" som jag försöker använda i den mån det funkar i våra små "backpackersrum". Springer också då och då men det är inte det lättaste (blir bla. jagad av en jättestor arg hund i Thailand, springer vilse klockan 4.30 på morgonen i Kambodja). Svårast är dock att hålla ordning på kosten. Kilona smyger sig på allteftersom resan pågår. När vi kommer till NZ får jag en stressfraktur i foten så då är det dessutom färdigsprunget.
Väger ca 10 kg mer när vi kommer hem till Sverige.
Hemma igen är jag åter tillbaka till träning och goda kostvanor, dock tar det väldigt lång tid för mig att gå ner i vikt trots strikt kost och träning.

2002-2003
Åker ut i världen igen, denna gång bär det av till Sydamerika i 6 månader tillsammans med min kompis Sofie.
Försöker verkligen tänka på vad jag äter eftersom jag gick upp 10 kg förra resan. Jag har till och med mig fiberhavregrynsgröt (!!) som jag äter till frukost ibland om det funkar. Trots att vi rör oss mycket genom promenader, trekking (bla. Inka leden och Torres del Paine) och något enstaka styrkepass (som på bilden nedan där vi hittade ett litet skruttigt gym  i en liten by i Peru), så smyger sig kilona på igen.


Sista 6 veckorna spenderar vi i Rio. Eftersom vi är kvar på samma ställe så länge är det lättare att träna. Vi hittar ett gym dit vi går och styrketränar 1-2 gånger i veckan och lägger därmed till pw:s och nåt joggingpass då och då.
Jag går även denna resa upp en del, vet inte exakt hur mycket men det märks på kläderna.Återigen tar det väldigt lång tid för att återkomma till min utsprungsform efter att vi kommit hem.

2004
Jag och Sofie åker återigen till Sydamerika, denna gång endast till Brasilien eftersom vi älskar landet och människorna där. Denna gång är vi borta i ca 2 månader.
Första två veckorna spenderar vi i Salvador i Norra Brasilien och upplever karnevalen. Blir en del festande och lite slarv med maten.
Resten av tiden tillbringar vi i Rio, där tränar vi på samma gym som sist, jag är ännu noggrannare med vad jag äter efter tidigare erfarenheter.

För första gången under en resa går jag inte upp i vikt.


2005
Går på en utbildning där vi åker till Eucador en månad. Jag drabbas av parasiter i magen så jag mår illa och kan inte äta, går ofrivilligt ner lite i vikt (bye bye muskler). (Lite svårt att se på bilderna nedan men det bästa jag hittade)               
Efter Ecuador flyger jag till Brasilien för att göra min praktik på ett barnhem där. Försöker att äta hälsosamt men får äta den mat som finns, frukosten består av vitt bröd med smör och kaffe (dom kokar kaffet med massor av socker, överhuvudtaget äts det otroligt mycket socker i Brasilien). Hittar ett gym dit jag går 1-2 dar i veckan.
Även denna gång håller jag vikten (kanske för att jag gick ner i Eucador och hade lite att plussa på)

Är hemma under sommaren 2005, sen åker jag tillbaka till Rio för att läsa portugisiska i ett halvår. Eftersom det då blir lite mer vardagsliv och jag har egen lägenhet så är det lättare med mat och träning. Styrketränar, springer, powerwalkar och går på capoeria.

Finns otroligt mycket god snabbmat i Brasilien, i varje gathörn finns ett ställe med goda piroger, mackor mm. Finns även mycket nyttigt, som alla frukter och fruktjuicer, gäller bara att komma ihåg att säga att man vill ha utan socker när man beställer!!

Det är dock lätt att träna i Brasilien, tidigt på morgonen är det hur mycket folk som helst ute och motionerar längs stränderna och det finns utegym lite här och var. Dessutom finns det många "vanliga gym". Brassarna gillar att motionera, samtidigt äter dom otroligt mycket skräpmat och mycket socker. Men i Brasilien så råder ingen size zero inte, utan ju mer kurvor desto bättre..

Går inte upp lika mycket som under tidigare resor men pendlar några kilon hit och dit.2009-2011
Håller mig hemma i Sverige förutom kortare tripper på 2-4 veckor. Men även om jag är på semester 5, 10 eller 30 dagar så försöker jag alltid träna i den mån det går. På våren 2009 åker tillbaka till Brasilien och hälsar på nära och kära, stannar i 4 veckor. Behåller vikten.


2010
Åker till Indien i två månader och bor på ett Ashram där jag utövar yoga och meditation dagligen. Äter vegetarisk kost hela resan då det är det som bjuds. Powerwalkar och springer samt gör styrkeövningar med mitt gummiband.
Mot slutet av min vistelse gör jag mitt livs utmaning so far, en 10-dagars Vipassana meditation. 10 dagar med meditation från 4.30 - 21.00 varje dag, där man inte får prata på hela tiden! Mentalt tufft och inte så mycket mat bjuds (lite svårt för mig som är van att äta 5-6 mål om dagen, en dag fick jag be om några bananer innan middagen eftersom jag blev så svag). Har dessutom problem med magen under hela min vistelse så jag går ofrivilligt ner i vikt och kommer hem som en "spe-mager-nervös". Däremot har jag fyllt på min erfarenhets ryggsäck!
2010-2012
I Indien, speciellt under Vipassana meditationen, blir jag influerad av det Buddistiska tänket, något som jag alltid har tyckt varit spännande och tilltalande, och när jag kommer hem gjör jag en tatuering på handleden med det buddistiska uttrycket, yathã-bhūta. Det betyter As it is, och det är det mycket av Vipassana meditationen går ut på, man ska se saker för vad det är och acceptera oavsett om det är bra eller dåligt. Jag tycker att det kan vara svårt ibland, speciellt om något går dåligt på ett eller annat sätt. Men jag jobbar hela tiden med att komma närmare dit. Jag ville ha tatueringen på ett ställe där jag kan se den och påminna mig själv, allt är som det är!!Innan Indien höll jag inte på med så mycket yoga förutom Bikram yoga (yoga i 40-graders värme) ibland. Jag älskade den yogan, det var så skönt efteråt, kände mig så avslappnad.
Blev influerad av ashtanga yoga när jag var i Indien så när jag kom hem anmälde jag mig till en kurs i Ashtanga yoga, något som jag fortfarande går och förmodligen kommer att göra resten av livet. Gillar den yoga formen för att den är rätt så fysiskt krävande samtidigt som sinnet också får sitt.


Våren 2011 åker jag och R till Thailand i tio dagar, även om vi bara är borta i 10 dagar så blir det några löparturer (dock med en pinne i handen för att skrämma bort alla otäcka hundar)
Hösten 2011
testar jag LCHF då jag går en kostrådgivarutbildning med den inriktningen. Inte jättestor skillnad mot vad jag redan äter men lite mera fett.
Inget fel med LCHF, har tex. kunder som gått ned mycket med hjälp av LCHF, däremot har jag återgått till min kost som jag hade innan och som jag har haft de senaste 10 åren och mått bra av eftersom jag känner att det passar mig bättre. Jag kände att jag åt större portioner med LCHF när jag väl åt och ändå ville jag ha mina mellanmål.
Min kost har förändrats lite under åren, fettskräcken som jag hade på 90-talet växte sig bort och jag började att äta mer mot GI-hållet. Fortfarande nyttigt men inte lika fanatiskt. De senaste åren har jag ätit ofta men inte så jättestora portioner och inte så mycket kolhydrater till middagen.


Just nu
Jag tränar som vanligt styrketräning ca 2 dar i veckan, yoga en dag i veckan samt springer och powerwalkar när jag hinner.
Jag de senaste åren fått mer och mer problem med PMS. Det är ingen lek!! Tänk PMS gånger 1000. Nu har jag efter mycket kämpande fått reda på att jag har stora hormonella obalanser. Jag jobbar med problemet med hjälp av naturmedicin och det går sakta sakta framåt.
Eftersom det är knas på hormonerna så samlar jag på mig otroligt mycket vätska, speciellt runt rumpa och lår. Något som är mindre kul! Spelar inte någon roll hur mycket jag tränar eller hur bra jag äter, det ligger liksom där hela tiden förutom några dagar per månad.
Jag har också lite problem med sömnen så just nu orkar jag inte träna så mycket som jag skulle vilja. Skulle vilja variera min träning lite mer men när man inte sover bra så finns inte samma ork.

Jag har som sagt lätt för att gå upp i vikt och svårt för att gå ner. Min syster och pappa har samma problem, skillnaden är att dom ständigt försöker att banta, de går ner i vikt men kan sen inte kan hålla det utan går upp igen. Jag däremot har hittat en livsstil som passar mig och där jag håller formen. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt att få min pappa att leva som mig, men det är inte lätt att lära gamla hundar att sitta....

Jag är inte lika strikt som jag var på 90-talet men äter enligt samma princip, 5-6 mål om dagen, bra mat med en ätardag i veckan då jag äter vad jag vill, vissa veckor kanske det blir mer än en dag medan andra veckor ingen dag. Har aldrig bantat eller gått på några dieter utan jag har helt enkelt hittat ett hälsosamt sätt att äta som håller år ut och år in och som jag mår bra av. Kan väl säga att jag äter en blandning mellan GI/LCHQ/LCHF - helt enkelt min alldelses egen variant som får MIG att må bra.
Jag är ingen stor fan av vågen heller eftersom den inte säger ett dyft. Jag känner på kläder när min kropp har förändrats.


Mål/Formtoppning
Jag har aldrig haft några speciella mål med min träning. Tränat/tränar för att jag mår bra, det är kul (jag har den fördelen att jag älskar att träna), hålla mig frisk och hålla formen. Sen tycker jag också att det är snyggt med en vältränad kropp.
När jag läste till Friskvårdsterapeut 2006 hade vi som läxa att sätta upp ett mål inom träning och fullfölja det. Jag som aldrig tidigare sprungit något lopp satte upp som mål att springa tjejmilen på under en timme. Jag är en sån som gillar att springa ensam och inte vill ha massa folk som tittar på mig när jag springer. Men när jag väl gjorde det var det faktiskt ganska kul. Jag sprang på 55 minuter. Det har dock inte blivit något mer lopp sen dess....


Eller förresten, en gång hade jag ett specifikt mål med min träning, det var 2009 då jag testade att söka in till Polishögskolan. Då tränade jag för att klara de fysiska testerna. Eftersom jag aldrig har varit bra på att springa snabbt så tränade jag lite extra inför Coopers test som innebär att man ska springa 2 km på max 10 minuter. Jag klarade det på 9.54 med hjälp av peppande musik i lurarna men var rejält trött när jag kom i mål. Jag hade inte klarat det på under 10 minuter när jag hade tränat inför testet, men när det väl gäller så får man det där lilla extra jävlar anamma. Även de två andra testerna tränade jag en del inför. Jag och en till tjej åkte ut till Bosön och övade på Harres test. Testet börjar med en kullerbytta, därefter ska man hoppa över och krypa under tre hinder. Mellan varje hinder ska en pinne i mitten rundas. Höjden på hindren är 80 cm och maxtid är 16 sekunder. Det klarade jag också, kommer inte exakt ihåg tiden men har för mig att det var runt 13 sekunder. Slutligen var det styrkeprovet där man på ett tekniskt riktigt sätt ska kunna lyfta en docka som väger 77 kilo och sedan släpa den 15 meter, utan tidsbegränsning. Även det gick vägen, jag hade övat mycket hemma på nära och kära.
Jag klarade som sagt alla fysiska tester, gick vidare och blev rekommenderad av både psykologerna och poliserna efter intervjuerna. Tyvärr är konkurrensen stenhård med jättemånga sökande så jag kom inte in.
Jag har aldrig direkt kört någon formtoppning.  Ibland har jag perioder då jag är lite striktare än vanligt med kosten och i nån månad eller så. Då utesluter jag även min ätardag.

Jag tränar ju regelbundet och försöker att träna så hårt som möjligt men det vore kul att lägga i en extra växel under en period och se vad det kan göra med kroppen. Däremot vet jag inte om det är rätt tillfälle just nu med tanke på mina sömn- och hormonbesvär.

10 kommentarer:

 1. Vad himla roligt att läsa! Du den där bikinibilden på dig när du hade en röd bikini.... OH MY GOD!!!!!! Vilken kropp alltså. Vad duktig du har varit och är.Mitt mål är också att träna regelbundet och inte hålla på som jag brukar där allt är svart eller vitt, dvs träna jättemycket och äta jättenyttigt eller balla ur och ligga på soffan och äta Ben & Jerrys :-)

  Ska du springa Tjejmilen i september? Varför har du sömnbesvär? Om man får fråga det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben & Jerrys är gott....ibland. ; )

   Jag har faktiskt funderat på tjejmilen men inte anmält mig. Ska du springa den?
   Jag vet faktiskt inte varför jag sover dåligt, har haft en lång period nu..jag tror att jag tänker för mycket och analyserar saker. Jobbar med det men som med all personligt utveckling tar det tid.

   Radera
 2. Kul att läsa om din "resa" och din resor .. Inga dåliga sådana du varit med om .. har själv varit sugen på Indien någon gång för att lära mig yoga "på riktigt".
  Det här med balans till både träning, kost mm är så svårt att få till. Jag är också sådan som lätt går upp i vikt/svårt att gå ner. Blir lätt att det istället blir övedriven träning / kost. Har svårt att slappna och och släppa tankarna för att bara njuta. Fördelen är ju då att jag gillar verkligen att träna och äta hälsosam mat. Men älskar också sötsaker och har svårt att begränsa - är verkligen "allt eller inget" ..
  Ha en bra dag!
  =)

  SvaraRadera
 3. Guuud vilket intressant inlägg. Nu känns det ju verkligen som att man känner dig :). Och vilka resor du har gjort, ojoj, du har varit med om en hel del.

  SvaraRadera
 4. Jätteintressant läsning!! Och inspirerande. Du verkar vara en sund och stark tjej med väldigt bra inställning till kost mat träning och livet :)

  SvaraRadera
 5. Vilken spännande resa att följa - tack för att du delade med dig :)

  SvaraRadera
 6. Åh, tack för att du delade med dig av din historia. Vad många intressanta platser du har varit på. Och vad du har kämpat på med vikten. :)

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt. Vilka äventyr. Rolig läsning, tack för att du delar med dig :)

  SvaraRadera
 8. Vilken fantastisk resa! Det där med ashram hur är det egentligen? Jag har en hemlig dröm om att göra något sådant. Det där med att vara tyst i tio dagar låter fruktansvärt. Det skulle jag aldrig klara.

  /dorro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade ashram men mycket beror nog på stället, de kanske skiljer mycket från ställe till ställe, jag var på ett litet och familjärt ställe.

   Radera