tisdag 5 februari 2013

Namaste

För två år sen tog jag en kort time out från livet i Sverige och mitt dåvarande arbete för att åka till Indien och hitta mig själv. ; ) Nä, men skämt och sido så kände jag att jag behövde en break och vad kan då vara mer passande än att åka till ett Ashram i Indien och utöva yoga och meditation dagligen i två månader. Perfekt att fly från Sverige i Februari-Mars och komma hem lagom till våren.
Jag kollade runt lite på nätet och hittade ett litet och familjärt ashram som jag tyckte lät tilltalande. Santhosh puri ashram heter stället. Det ligger i  Haridwar i norra Indien och drivs av en kvinna vid namn Mataji. Hon kommer ursprungligen från Tyskland men kom till Indien 1969 och gifte sig med Baba som var en Guru. Han dog 2001 och ligger nu begravd på ashramet och beskyddar stället. Mataji ar en fantastisk kvinna, full av visdom och otroligt omtänksam och vänlig. Hon driver stället med sina två barn Ganga och Mandakini som också är underbara människor. De tre turas om att hålla i yogan samt ha lektioner. Hon har ytterligare en dotter men hon studerar till Ayurvedaläkare i södra Indien sa henne fick jag aldrig träffa. Det var väldigt personligt, inget stort ashram där dom slussar in hur mycket människor som helst.  Alldeles nedanför ashramet ligger en stor skog som leder ner till Ganga (eftersom Hardiwar ligger i norra Indien där Ganga börjar så var det rent i vattnet).
Så här såg mina dagar ut:

Jag steg upp runt 04.45 för att vara med på Aartin som började klockan 5. Aarti är sång/chanting ute vid elden. Det är traditionellt och sägs också ska öppna upp alla chakran. Det var väldigt stämmningsfullt. Aartin höll på till runt 6-tiden.


Det blev ljust runt 6.30 så då brukade jag ta mig en joggingtur alt. pw. Ibland blev det även lite styrkeövningar med gummiband och kroppen som redskap.

Efter joggingturen tog jag en dusch for att sedan delta i yogan som började klockan 8. Den höll på till runt 10-10.30 -tiden och var underbar. Kan sakna den yogan och den indiska atmosfären när jag yogar i Sverige. Det var en speciell känsla som infann sig efter ett yogapass!
Efter passet fick vi te och ett speciellt indiskt bröd.

Sen var det dags för Karma yoga vilket innebar att man hjälper till med sysslor på ashramet. Detta var frivilligt men är en viktig del i Hinduismen; att göra osjälviska handlingar.

Lunchen var runt 11-11.30-tiden. Vi satt alla ute på marken i en ring och medan de serverade maten sjöng vi en indisk sång. Det var väldigt fint.


Efter lunch var det fri tid fram till lektionen som började klockan 16.00. Då brukade jag softa på taket, ev sova en stund, gå och handla om det var något man behövde, kolla mailen, tvätta, ta en promendad i skogen ner till Ganga eller läsa.
Klockan 16.00 var det som sagt dags for lektion, det var lite olika ämnen under tiden jag vistades där, bland annat fick vi lära oss om Bhagavad Gita. Mataji som höll i lektionen är så full av visdom att man var helt salig efter en lektion med henne. Lektionen avslutades med meditation.
Då var klockan runt 18.00 och det var dags för middag då vi också satt i en ring på golvet och åt.

Efter middagen var det Aarti och bön igen, först vid elden och sen vid ett litet tempel där gurun ligger begravd. Det var oxå väldigt stämmningsfullt och fint. Kvällen avslutades med meditation, det var ibland nästan svårt att hålla sig vaken eftersom man varit uppe med tuppen.

Söndagar var enda dagen då vi inte hade några lektioner. Då brukade vi åka till Rishikesh och shoppa eller bara strosa omkring, motsägelsfullt att shoppa?! ja, kanske men hey, vem är perfekt?! Dessutom är det bra med balans åt alla håll. : )

Förutom all yoga och meditation hann jag bland annat med detta:

Besök hos en Ayurveda läkare. Han var 91 år och kom farande på en moped till mottagningen. Själva mottagningen bestod i ett rum där vi fick sitta och vänta, sedan fick man komma fram till honom där han satt i mitten av rummet och han kände på pulsen och kunde säga vad man hade for problem. Alla andra som satt i rummet kunde höra vad man diskuterade, ingen privacy där inte. : )Besök till asterolog, där jag för övrigt fick veta att jag kommer att leva tills jag är 99 år, jag vet inte om det är bra eller dåligt. ; )

Flertal besök till Rishikesh, staden där Yogan kommer ifrån.
Deltog i "Second Royal bath" som ingår i Kumba Melha, festivalen som bara tar plats var 12:e år (lustigt att jag lyckades pricka in att vara där just då utan vetskap om det när jag bokade). Intressant att ha sett men det var lite för mycket folk, inte så kul att bli ihoppressad bland miljontals människor som hade kommit från hela Indien för att delta. Det var ungefär som en pride-parad men mycket mycket mer människor. Sedan badade alla i Ganga som var ännu mer “powerful” just den dagen eftersom det var nåt med planeterna som bara sker vart 12:e år.
Utflykter i bergen där vi tittade på vattenfall, besökte ett tempel på 3500 meters höjd samt såg en glimt av Himalaya.

Åkte bland annat till ett ställe där två floder går ihop och bildar Ganga där vi tog ett heligt bad och till en jättegammal grotta som är full av energier, där mediterade vi inne i grottan och gick sedan ner till Ganga och njöt av den underbara naturen och stillheten.Lyssnade på ett intressant och givande föredrag med en kille från Belgien, Peter Marchand. Han har skrivit flera böcker, bla. “The yoga of truth” vilken är en jättebra bok.

Badat i ganges och renat min själ ett flertal gånger, borde hålla för resten av livet. ; )

Varit med och hjälpt till att hela världen och mig själv genom att utfärda Agnihotra som är en del av Homa Therapy. Går till så att man eldar torkat koskit i en speciell koppar"skål", sedan ska man på ett exakt klockaslag för solnedgång och soluppgång lägga några riskorn och ghee i elden och sjunga två mantran.

Det sägs att Agnihotra har flera fördelar för hälsan och miljön. Här kan du läsa mer om Homa Thearpy och Agnihotra. Många kanske skulle kalla det hokuspokus eller liknande men jag måste säga att jag kände ett speciellt lugn och stillhet inombords de två gånger vi gjorde agnihotra. Inbillning säger ni säkert men jag vet i mitt inre att det inte var inbillning, det var ett så skönt lugn som jag gärna skulle vilja uppleva igen. Jag köpte faktiskt med mig ett kit hem för att kunna utöva det men tror ni att det har blivit av...nje, jag vet inte om det skulle vara så lyckat i en liten lägenhet inne i stan, haha, kanske om jag flyttar till hus nån gång men då måste jag också få tag i torkat koskit, någon som har på lager? ; )Mot slutet av min vistelse gjorde jag mitt livs utmaning so far, en 10-dagars Vipassana meditation. 10 dagar med meditation från 4.30 - 21.00 varje dag, där man inte får prata på hela tiden (förutom frågestunder med lärarna)! Mentalt tuff och inte så mycket mat bjuds (lite svårt för mig som är van att äta 5-6 mål om dagen). Även kroppsligt tufft att sitta så mycket, var tvungen att stretcha flera gånger varje dag. Riktigt stolt över mig själv att jag klarade det och vilken lättnad det var när dag 10 äntligen anlände efter vad som kändes som en evighet! Power! : )
8 kommentarer:

 1. Oj. Vilken upplevelse !!!! Måste varit väldigt speciellt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var det. Kul att ha upplevt men jag tyckte att det var skönt att komma hem igen. : )

   Radera
 2. Vilken underbar resa och så kul att du delar med dig! Har haft (har) en dröm att göra något sådant i mitt liv. Nu blev jag inte mindre sugen kan jag säga.
  Var du borta i två månader? Kändes det länge??
  Det här med Ayurveda är spännande med. Min yogalärare är även ayurvedaterapeut och väldigt kunnig. Hon har bra "lösningar" på så mycket!
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag var borta i två månader. Kändes ganska länge faktiskt, det var skönt att komma hem samtidigt är jag glad att jag stannade så länge och hann med lite av varje när jag ändå var där. Men en månad hinner man nog ändå mycket på. Skulle jag åka igen på en yogaresa skulle jag gärna åka till södra indien. Go for it! : )

   Radera
 3. Men guuud vad intressant och spännande det måste ha varit. En verklig utmaning i livet! Bodde själv i Indien i ett halvår (Calcutta... men inte av alls samma anledning som dig) och alla dina bilder väckte verkligen en massa minnen till liv. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en riktig utmaning och en rolig erfarenhet! : ) Vad gjorde du i Indien så länge?

   Radera
 4. Jag har länge velat åka till Indien, Det verkar dom ett häftigt land med läcker kultur, ro och god mat. Vad roligt att du delar med dig av lite bilder!

  SvaraRadera